Waterschade in huis! Wat nu?

28 apr 2023 | Advies, Bouwdroger huren, Vocht in huis, Waterschade

Waterschade in huis is erg vervelend en kan aanzienlijke schade en overlast veroorzaken. Het kan leiden tot beschadiging van meubels, vloeren, wanden en plafonds, elektrische bedrading en apparaten. Als waterschade niet snel wordt aangepakt, kan het leiden tot schimmelvorming en andere gezondheidsproblemen. Bovendien kan waterschade de waarde van het huis verlagen en kan het moeilijk en duur zijn om de schade te herstellen als je er niets mee doet.

Daarom is het belangrijk om bij het constateren van waterschade snel actie te ondernemen en de oorzaak aan te pakken. Daarna kan je de schade namelijk pas (laten) herstellen. Het huren van een bouwdroger, het inschakelen van een droogspecialist zoals de experts van DryAir gespecialiseerd is in het herstellen van waterschade, en het uitvoeren van preventieve maatregelen zoals het regelmatig controleren van leidingen en dakbedekking kan helpen om waterschade te voorkomen en de schade te beperken als het toch gebeurt.

Hoe ontstaat waterschade in huis?

Er zijn verschillende oorzaken van waterschade in huis, hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Lekkende of gebroken leidingen: Een van de meest voorkomende oorzaken van waterschade in huis zijn lekkende of gebroken leidingen. Dit kan gebeuren als gevolg van slijtage, corrosie, bevriezing of een verkeerde installatie.
 2. Overstromingen: Overstromingen als gevolg van zware regenval, stormen, of andere natuurlijke oorzaken kunnen leiden tot waterschade in huizen.
 3. Daklekkages: Als er een gat of scheur in het dak is, kan er water naar binnen sijpelen. Dit kan gebeuren als gevolg van veroudering, slijtage of stormschade.
 4. Lekkende of slecht afgedichte ramen en deuren: Water kan ook binnendringen via lekkende of slecht afgedichte ramen en deuren, vooral bij harde wind of regen.
 5. Defecte huishoudelijke apparaten: Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en koelkasten kunnen lekken of breken, waardoor water in huis terechtkomt.
 6. Verstopte afvoeren: Verstopte afvoeren kunnen ervoor zorgen dat water zich ophoopt en uiteindelijk overloopt, wat waterschade kan veroorzaken.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij waterschade om verdere schade en problemen zoals schimmelgroei te voorkomen.

Hieronder vind je de stappen die je moet nemen bij waterschade:

 1. Schakel de watertoevoer uit: Als de oorzaak van de waterschade te wijten is aan een lek of breuk in het waterleidingssysteem, is het belangrijk om de watertoevoer zo snel mogelijk uit te schakelen om verdere schade te voorkomen.
 2. Schakel de stroom uit: Schakel de stroom uit in het getroffen gebied om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat en om jezelf te beschermen tegen elektrische schokken.
 3. Verwijder het water: Verwijder het water zo snel mogelijk met behulp van een nat-droog stofzuiger, dweil, emmer en/of ander gereedschap. Zorg ervoor dat je alle gebieden grondig droogt.
 4. Verwijder beschadigde materialen: Als er meubels, vloeren, wanden of andere items zijn beschadigd, verwijder deze dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.
 5. Droog de ruimte: Ventileer de ruimte om te helpen bij het drogen en voorkom schimmelgroei. Nog beter drogen? Een bouwdroger helpt om vocht te verwijderen.
 6. Roep hulp in: Als de waterschade ernstig is, roep dan de hulp in van een professional. Een specialist kan beoordelen hoe groot de schade is en welke stappen er nodig zijn om deze te herstellen.
 7. Neem contact op met de verzekering: Als je verzekerd bent tegen waterschade, neem dan contact op met de verzekering om te kijken welke kosten worden gedekt.

Een bouwdroger is de redder in nood

We zeiden het hierboven al: een bouwdroger is de redder in nood bij ernstige waterschade. Ze verminderen de vochtigheid in de ruimte en laten het vocht snel en efficiënt verdampen. Als je de oorzaak van de waterschade verholpen hebt, is het huren van een bouwdroger een slimme zet. Dit helpt om de ruimte te drogen en je ruimte in een mum van tijd weer normaal te krijgen. Onze bouwdrogers zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen vlot worden geplaatst, waardoor een snelle en effectieve oplossing voor waterschade wordt geboden.

Het huren van een bouwdroger is een effectieve manier om de vervelende gevolgen van waterschade te verminderen. Een bouwdroger is een apparaat dat vochtige lucht uit een kamer of gebouw kan verwijderen, waardoor het droogproces versnelt en schimmelgroei wordt voorkomen. Het is wel echt belangrijk om eerst de oorzaak van de waterschade te achterhalen en te verhelpen voordat je begint met drogen. Anders zal de waterschade blijven en kan de schimmelgroei zich verspreiden.

Bij het huren van een bouwdroger is het verstandig om rekening te houden met o.a. de grootte van de ruimte. Voor grotere ruimtes of ernstige vochtproblemen kan het nodig zijn om meerdere bouwdrogers te huren. De droogspecialisten van DryAir adviseren je natuurlijk altijd eerlijk en vakkundig.

Betrouwbare resultaten

Onze DryFast bouwdrogers zijn ontworpen voor betrouwbare resultaten en langdurige prestaties. Onze drogers zijn krachtig en efficiënt, en leveren maximale resultaten in korte tijd.
Heb je dus waterschade in de woning, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Met één klik onze expertise krijgen

De experts van DryAir adviseren je graag welke bouwdroger geschikt is voor de ruimte die jij wilt drogen.