Hoe werkt een bouwdroger?

Wil je sneller stucwerk drogen? Heb je waterschade of wil je schimmelvorming bij vochtproblemen voorkomen? Dan is het tijd om een bouwdroger te huren. Lees hoe bouwdrogers werken en hoe ze kunnen helpen jouw huis te beschermen.

Een bouwdroger is een industriële luchtontvochtiger die helpt om het overtollige vocht uit de ruimte te verwijderen en het gewenste vochtigheidsniveau in de kamer te bereiken. Maar hoe werkt een bouwdroger precies? In dit artikel legt DryAir je uit hoe een bouwdroger werkt en hoe je deze kan gebruiken.

Een bouwdroger, ook wel bekend als een industriële luchtontvochtiger, is essentieel als je snel en efficiënt ruimtes wilt droger. Deze apparaten worden gebruikt om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen, waardoor de ruimte sneller droogt en het gewenste vochtigheidsniveau bereikt wordt. DryAir is de expert op het gebied van bouwdroging, we leggen je uit hoe een bouwdroger precies werkt en hoe je deze optimaal kunt gebruiken.

Heb je nog vragen of wil je direct een bouwdroger huren? Klik dan hier!

Hoe werkt een bouwdroger?

Bouwdrogers zijn essentieel voor veel bouwprojecten, omdat ze helpen het droogproces te versnellen en schade aan materialen te voorkomen.

De werking van een bouwdroger is gebaseerd op condensatiedroging. De bouwdroger zuigt vochtige lucht aan en koelt die vervolgens af. Hierdoor wordt het vocht in deze aangezogen lucht omgezet in water, dat vervolgens via een slang wordt afgevoerd.

De resterende droge lucht wordt dan verwarmd en terug de ruimte ingeblazen. Als deze natuurlijke methode goed wordt toegepast, kan er geen schade ontstaan aan de materialen die worden gedroogd.

Hoe werkt een bouwdroger als het buiten koud is?

Onze bouwdrogers kunnen werken in barre omstandigheden. Ook als het in de winter koud is werken de bouwdrogers. Het is wel zo dat als de ruimte kouder is dan ongeveer 12 graden je sneller en betere resultaten hebt als je de bouwdroger huurt in combinatie met een verwarming en ventilator.

 

Hoe werkt een bouwdroger

Bouwdrogers zijn essentieel voor elk bouwproject

De bouwdroger is een industriële luchtontvochtiger.
Deze werkt door de vochtige lucht met een interne ventilator aan te zuigen en die over een aantal koude ijzeren platen in de bouwdroger te leiden. Als de lucht deze platen raakt, condenseert het water in de lucht. Dit overtollige water wordt afgevoerd naar een opvangbak.

Door dit proces blijft droge lucht over, deze wordt door de bouwdroger verwarmd en de ruimte weer ingeblazen.

Waar plaats je een bouwdroger?

Voor het beste verloop van het droogproces wordt de bouwdroger centraal in de ruimte geplaatst. De bouwdroger wordt op een plek gezet waar de droger vrij lucht kan aanzuigen en uitblazen. Wanneer een bouwdroger voor een woning gebruikt wordt moet deze in de grootste ruimte gezet worden met de inpandige deuren geopend.

Het juist plaatsen van een bouwdroger kan een groot verschil maken in de effectiviteit van het droogproces. Voor een optimaal droogresultaat is de positionering van de bouwdroger binnen de ruimte cruciaal. Het apparaat moet centraal in de ruimte worden gezet, waarbij het onbelemmerd lucht kan aanzuigen en vervolgens vochtige lucht kan uitstoten.

Wanneer je je afvraagt “hoe moet ik een bouwdroger plaatsen in een woning?”, dan is het advies om deze in de grootste kamer van het huis te zetten. Zorg er daarbij voor dat alle inpandige deuren openstaan. Dit bevordert de circulatie van de lucht en zorgt ervoor dat de bouwdroger effectief vocht uit elke hoek van de woning kan onttrekken. Door deze strategische plaatsing kan het apparaat efficiënter werken, waardoor het droogproces van de gehele woning aanzienlijk wordt versneld.

Wanneer je de bouwdroger huurt bij ons krijg je altijd advies over de plaatsing. Zo krijg je altijd het beste resultaat!

Hoeveel water wordt er uit de lucht verwijderd?

De temperatuur en vochtigheid van de ruimte zijn belangrijke factoren om te bepalen hoeveel water aan de lucht wordt onttrokken. Wanneer je een bouwdroger huurt bij DryAir verzorgen wij 2 gratis vochtmetingen. Ons team is gespecialiseerd in bouwdroging en zal je dus direct kunnen adviseren over het behalen van het beste resultaat.

In koude ruimtes is het aan te raden om naast een bouwdroger ook een kachel te plaatsen. Door het opwarmen van de omgeving, neemt de lucht meer vocht op. Deze kan dan weer makkelijker gedroogd worden door de bouwdroger.

Voor optimaal resultaat plaatst men ook een ventilator. Deze zorgt ervoor dat de opgewarmde lucht door de hele ruimte circuleert en ook de lastige hoeken gedroogd worden. Bij DryAir verhuren wij bouwdrogers, maar ook complete pakketten met kachel en ventilator voor het snelste droogproces.

DryFast bouwdrogers

Jarenlange ervaring met het verhelpen van waterschade en ontvochtigen van ruimtes in heeft er voor gezorgd dat DryAir Bouwdrogers alleen maar bouwdrogers van het merk DryFast verhuurt.

Deze krachtige bouwdrogers doen onvermoeid hun werk in de meest barre omstandigheden.

Het Nederlandse merk steekt met kop en schouders boven andere bouwdrogermerken uit. Door hun bouwdrogers constant te verbeteren met de nieuwste ontwikkelingen biedt dit merk al jaren de meest betrouwbare oplossingen.

Wij verhuren 2 types: DF400 & DF800.

Nu weet je hoe een bouwdroger werkt!

Nu weet je al behoorlijk hoe een bouwdroger werkt, maar gelukkig komt er wanneer je een bouwdroger huurt bij DryAir altijd een expert de bouwdroger leveren. Zo weet je zeker dat de bouwdroger zo geplaatst wordt, dat je de allerbeste én snelste resultaten krijgt!

Bespaar kosten

DryAir verhuurt alleen bouwdrogers van het merk DryFast. Deze robuuste, compacte bouwdrogers zijn sterspelers in de markt. Door bij DryAir jouw bouwdroger te huren bespaar je nu en in de toekomst kosten.

  • Door het versnelde droogproces bespaar je tot wel 5 jaar na oplevering van de woning verwarmingskosten.
  • Projecten worden sneller afgerond, omdat de ruimte veel sneller afgewerkt kan worden. Denk hierbij aan stucwerk dat sneller droogt en vloeren die vlotter gelegd kunnen worden.

Er ontstaat minder snel schade aan oppervlakken door het gebruik van een goede bouwdroger.

Een bouwdroger bij waterschade

Hoewel bouwdrogers vaak gebruikt worden voor het versnellen van (nieuw)bouwprojecten, worden deze krachtige luchtontvochtigers ook ingezet bij waterschade door bijvoorbeeld een lekkage of bluswater na een brand.

Bij waterschade is het belangrijk om de ruimte snel te drogen om schimmel en verdere schade te voorkomen. Hiervoor kan een bouwdroger ook ingezet worden. De kosten voor de huur van een bouwdroger na waterschade wordt vaak vergoed door de verzekering.

Hoe lang moet een bouwdroger aan staan?

DryAir Bouwdrogers staat synoniem voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

Ons bedrijf kiest ervoor om uitsluitend bouwdrogers van het gerenommeerde merk DryFast in ons assortiment op te nemen. De keuze voor DryFast is geen toeval; deze bouwdrogers staan bekend om hun superieure prestaties en duurzaamheid. Wanneer je kiest voor een Dryfast bouwdroger, kun je deze met een gerust hart dag en nacht laten draaien. Dit zorgt ervoor dat je optimale resultaten behaalt tijdens het droogproces van de ruimte.

Nu vraag je je misschien af: “Hoe lang moet een bouwdroger draaien voor het beste resultaat?” Ons antwoord: U mag uw bouwdroger 24 uur lang, zonder pauze, laten werken. En dit zo lang als nodig is om de gewenste droogheid in uw muren of vloeren te bereiken. Bouwdrogers, vooral die van topkwaliteit zoals DryFast, zijn specifiek ontworpen om gedurende lange periodes efficiënt te functioneren.

Het is wel van essentieel belang om regelmatige controles uit te voeren. Door periodiek de werking van de bouwdroger te controleren, zorg je ervoor dat alles soepel verloopt en kun je tijdig ingrijpen mochten er onvoorziene omstandigheden optreden.

De exacte droogtijd is echter afhankelijk van het materiaal dat gedroogd moet worden. Bijvoorbeeld, voor stucwerk geldt over het algemeen een droogtijd van één week per centimeter dikte. Gezien het feit dat de gemiddelde dikte van stucwerk ongeveer twee centimeter is, betekent dit in de praktijk dat het circa twee weken zal duren voordat het stucwerk volledig uitgedroogd is met behulp van een bouwdroger.

Echter, externe factoren zoals het weer tijdens de bouwfase kunnen voor extra vocht in de muren zorgen. In dergelijke situaties kan het droogproces wat meer tijd in beslag nemen dan de standaard twee weken.

Het is daarom raadzaam om altijd rekening te houden met de specifieke omstandigheden van het bouwproject. Onze experts adviseren je graag!

Hoe werkt een bouwdroger

Met één klik onze expertise krijgen

De experts van DryAir adviseren je graag welke bouwdroger geschikt is voor de ruimte die jij wilt drogen.

We hebben de meestgestelde vragen over bouwdrogers nog even voor je op een rij gezet.

Wat is een bouwdroger en hoe werkt het?

In het kort: Een bouwdroger is een apparaat dat vocht uit de lucht en bouwmaterialen verwijdert tijdens bouw- en renovatieprojecten. Het zuigt vochtige lucht aan, condenseert het vocht en blaast droge lucht terug de ruimte in. Hierdoor versnelt het droogproces van materialen en voorkomt het vochtgerelateerde problemen zoals schimmel.

Wanneer is het slim om een bouwdroger te gebruiken?

Het gebruik van een bouwdroger is slim in verschillende situaties waarin vochtproblemen kunnen optreden.

Hier zijn enkele situaties waarin het gebruik van een bouwdroger essentieel kan zijn:

Nieuwbouwprojecten: Bij nieuwbouwprojecten kan vocht aanwezig zijn in bouwmaterialen zoals beton, pleisterwerk en verf. Het gebruik van een bouwdroger kan helpen om dit vocht snel en efficiënt te verwijderen, waardoor de droogtijd wordt verkort en de kans op vochtgerelateerde schade wordt verminderd.

Renovaties en verbouwingen: Tijdens renovaties en verbouwingen kunnen bestaande structuren worden blootgesteld aan vocht, bijvoorbeeld door het verwijderen van tegels of het openen van wanden. Het plaatsen van een bouwdroger helpt om vochtigheid te verminderen, vochtige ruimtes te drogen en het risico op schimmelvorming te minimaliseren.

Waterschade: Na waterschade, zoals lekkages, overstromingen of brandbluswerkzaamheden, is het cruciaal om vocht snel te verwijderen om verdere schade en schimmelgroei te voorkomen. Bouwdrogers worden vaak gebruikt om de getroffen ruimtes te drogen en de vochtigheidsniveaus te herstellen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een bouwdroger?

Er zijn behoorlijk wat voordelen aan het gebruik van een bouwdroger:

Vochtafvoer: Bouwdrogers zijn ontworpen om vocht uit de lucht en bouwmaterialen te verwijderen. Ze helpen bij het versnellen van het droogproces, waardoor vochtproblemen zoals schimmelvorming, rotting van hout en corrosie van metalen worden voorkomen.

Versnelling van de bouwtijd: Door vocht snel uit materialen en de omgeving te verwijderen, kunnen bouwdrogers de droogtijd verkorten. Dit resulteert in een snellere voltooiing van het project, wat leidt tot tijdsbesparing en het vermogen om deadlines te halen.

Bescherming van bouwmaterialen: Vocht kan schade veroorzaken aan bouwmaterialen, zoals kromtrekken van hout, loskomen van tegels en roesten van metalen. Door het gebruik van bouwdrogers worden deze materialen beschermd en behouden ze hun integriteit.

Verbeterde luchtkwaliteit: Bouwdrogers helpen niet alleen bij het verwijderen van vocht, maar ook bij het verminderen van de luchtvochtigheid in de ruimte. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezondere werkomgeving voor de bouwvakkers.

Voorkoming van gezondheidsproblemen: Vochtige omstandigheden bevorderen de groei van schimmels en bacteriën, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals allergische reacties en ademhalingsproblemen. Het gebruik van bouwdrogers helpt deze risico’s te verminderen door vocht te verwijderen en de groei van schadelijke micro-organismen te voorkomen.

Bescherming van bestaande structuren: Bij renovatieprojecten is het belangrijk om bestaande structuren te beschermen tegen vocht dat vrijkomt tijdens de werkzaamheden. Bouwdrogers kunnen worden ingezet om vochtige ruimtes te drogen en schade aan omliggende structuren te voorkomen.

Efficiëntie bij vloerbedekking en schilderwerk: Het gebruik van bouwdrogers zorgt voor een drogere ondergrond, waardoor vloerbedekking en schilderwerk efficiënter en met een betere hechting kunnen worden uitgevoerd.

Welk type bouwdroger is het meest geschikt voor mijn project?

Over het algemeen geldt dat voor ruimten tot 400 m³ de DF400 gebruikt wordt en voor ruimten tot 800 m2 de DF800. Neem gerust contact op voor gericht advies.

Hoeveel bouwdrogers heb ik nodig voor mijn specifieke project?

Hoeveel bouwdrogers er precies nodig zijn voor een specifiek project vertellen we je graag! Neem gerust contact met ons op voor gericht advies op maat!

Zijn bouwdrogers luidruchtig tijdens het gebruik?

De bouwdrogers die wij verhuren maken als ze aanstaan gelukkig niet veel lawaai! Het geluidsniveau is te vergelijken met dat van een koffiezetapparaat. 

Kan ik een bouwdroger huren in plaats van er een te kopen?

Ja zeker, bij DryAir huur je gemakkelijk jouw bouwdrogers online. Doordat we bij DryAir experts zijn in bouwdroging weet je zeker dat je de beste resultaten haalt. Wij komen de bouwdroger leveren, plaatsen en doen 2 gratis vochtmetingen. Daarnaast leveren we de bouwdrogers met alle benodigde slangen en verlengsnoeren.

Hoeveel energie verbruikt een bouwdroger?
DryAir verhuurt 3 verschillende bouwdrogers, hieronder zie je het verbruik per type.

DF 400Stroomverbruik6.2 Ampère
DF 800Stroomverbruik9.5 Ampère
Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen die ik moet nemen bij het gebruik van een bouwdroger?

Wanneer je een bouwdroger huurt bij DryAir komen wij de bouwdroger bij je plaatsen. Zo ben er altijd van verzekerd dat de bouwdroger op de juiste manier aangesloten is. Wij verzorgen ook de waterafvoer. Je kunt de bouwdroger dus met een gerust hart 24 uur per dag aan laten staan.