Hoe werkt een bouwdroger?

Om mogelijke waterschade te voorkomen, is het belangrijk om een bouwdroger te gebruiken. Lees hoe bouwdrogers werken en hoe ze kunnen helpen jouw huis te beschermen.

Een bouwdroger is een machine die helpt om het overtollige vocht uit de ruimte te verwijderen en het gewenste vochtigheidsniveau in de kamer te bereiken. Maar hoe werkt een bouwdroger precies? In dit artikel legt DryAir je uit hoe een bouwdroger werkt en hoe je deze kan gebruiken.

Heb je nog vragen of wil je direct een bouwdroger huren? Klik dan hier!

Hoe werkt een bouwdroger?

Bouwdrogers zijn essentieel voor veel bouwprojecten, omdat ze helpen het droogproces te versnellen en schade aan materialen te voorkomen.

De werking van een bouwdroger is gebaseerd op condensatiedroging. De bouwdroger zuigt vochtige lucht aan en koelt die vervolgens af. Hierdoor wordt het vocht in deze aangezogen lucht omgezet in water, dat vervolgens via een slang wordt afgevoerd.

De resterende droge lucht wordt dan verwarmd en terug de ruimte ingeblazen. Als deze natuurlijke methode goed wordt toegepast, kan er geen schade ontstaan aan de materialen die worden gedroogd.

Waar wordt een bouwdroger geplaatst?

Voor het beste verloop van het droogproces wordt de bouwdroger centraal in de ruimte geplaatst. De bouwdroger wordt op een plek gezet waar de droger vrij lucht kan aanzuigen en uitblazen. Wanneer een bouwdroger voor een woning gebruikt wordt moet deze in de grootste ruimte gezet worden met de inpandige deuren geopend.

Hoe werkt een bouwdroger

Bouwdrogers zijn een essentieel hulpmiddel voor elk bouwproject

De bouwdroger is een industriële luchtontvochtiger.
Deze werkt door de vochtige lucht met een interne ventilator aan te zuigen en die over een aantal koude ijzeren platen in de bouwdroger te leiden. Als de lucht deze platen raakt, condenseert het water in de lucht. Dit overtollige water wordt afgevoerd naar een opvangbak.

Door dit proces blijft droge lucht over, deze wordt door de bouwdroger verwarmd en de ruimte weer ingeblazen.

Hoeveel water wordt er uit de lucht verwijderd?

De temperatuur en vochtigheid van de ruimte zijn belangrijke factoren om te bepalen hoeveel water aan de lucht wordt onttrokken. Wanneer je een bouwdroger huurt bij DryAir verzorgen wij 2 gratis vochtmetingen. Ons team is gespecialiseerd in bouwdroging en zal je dus direct kunnen adviseren over het behalen van het beste resultaat.

In koude ruimtes is het aan te raden om naast een bouwdroger ook een kachel te plaatsen. Door het opwarmen van de omgeving, neemt de lucht meer vocht op. Deze kan dan weer makkelijker gedroogd worden door de bouwdroger.

Voor optimaal resultaat plaatst men ook een ventilator. Deze zorgt ervoor dat de opgewarmde lucht door de hele ruimte circuleert en ook de lastige hoeken gedroogd worden. Bij DryAir verhuren wij bouwdrogers, maar ook complete pakketten met kachel en ventilator voor het snelste droogproces.

Bespaar kosten

DryAir verhuurt alleen bouwdrogers van het merk DryFast. Deze robuuste, compacte bouwdrogers zijn sterspelers in de markt. Door bij DryAir jouw bouwdroger te huren bespaar je nu en in de toekomst kosten.

  • Door het versnelde droogproces bespaar je tot wel 5 jaar na oplevering van de woning verwarmingskosten.
  • Projecten worden sneller afgerond, omdat de ruimte veel sneller afgewerkt kan worden. Denk hierbij aan stucwerk dat sneller droogt en vloeren die vlotter gelegd kunnen worden.

Er ontstaat minder snel schade aan oppervlakken door het gebruik van een goede bouwdroger.

Een bouwdroger bij waterschade

Hoewel bouwdrogers vaak gebruikt worden voor het versnellen van (nieuw)bouwprojecten, worden deze krachtige luchtontvochtigers ook ingezet bij waterschade door bijvoorbeeld een lekkage of bluswater na een brand.

Bij waterschade is het belangrijk om de ruimte snel te drogen om schimmel en verdere schade te voorkomen. Hiervoor kan een bouwdroger ook ingezet worden. De kosten voor de huur van een bouwdroger na waterschade wordt vaak vergoed door de verzekering.

Hoe lang mag een bouwdroger aan staan?

DryAir Bouwdrogers verhuurt alleen bouwdrogers van het topmerk DryFast. Een bouwdroger van Dryfast kan je dag en nacht laten, zo krijg je de allerbeste resultaten tijdens het drogen van de ruimte. Controleer wel regelmatig de installatie.

DryFast bouwdrogers

Jarenlange ervaring met het verhelpen van waterschade en ontvochtigen van ruimtes in heeft er voor gezorgd dat DryAir Bouwdrogers alleen maar bouwdrogers van het merk DryFast verhuurt.

Deze krachtige bouwdrogers doen onvermoeid hun werk in de meest barre omstandigheden.

Het Nederlandse merk steekt met kop en schouders boven andere bouwdrogermerken uit. Door hun bouwdrogers constant te verbeteren met de nieuwste ontwikkelingen biedt dit merk al jaren de meest betrouwbare oplossingen.

Wij verhuren 2 types: DF400 & DF800.

Hoe werkt een bouwdroger

Met één klik onze expertise krijgen

De experts van DryAir adviseren je graag welke bouwdroger geschikt is voor de ruimte die jij wilt drogen.