Stucwerk drogen met een bouwdroger? Bespaar tijd én geld!

3 dec 2022 | Advies

In de bouw zijn er veel manieren om het droogproces van stucwerk te versnellen. Een populaire manier is het gebruik van een bouwdroger.
Een bouwdroger kan worden gebruikt om gestucte muren en plafonds snel en effectief te drogen.

In dit artikel bespreken we de voordelen van het gebruik van een bouwdroger om stucwerk te drogen en enkele tips voor het gebruik ervan. Lees verder voor meer informatie!

Hoe lang duurt het voor stucwerk droog is?

Tijdens het stucen wordt erg veel water gebruikt. Bij een stuclaag van 5 mm kan dit wel 2 liter per vierkante meter zijn. Zo heb je dus bij een woning van gemiddelde grootte 800 liter water in de muren of het plafond zitten. Dat moet er óók weer uit voor er geschilderd kan worden. Bouwvocht zorgt jaren na de verbouwing trouwens ook voor hogere stookkosten. Daar zit natuurlijk niemand om te springen.

Je kan je vast voorstellen dat goed drogen van stucwerk een tijdrovend en belangrijk proces is.

Gelukkig kan je stucwerk sneller drogen door bouwdrogers in te zetten.
Voor het beste resultaat doe je dit in combinatie met een ventilator en bouwkachel. Bekijk hier de pakketten.

Kiezen voor een bouwdroger voor jouw stucwerk

Er werd vaak gezegd dat stucwerk op een natuurlijke manier laten drogen het mooiste resultaat geeft, maar een bouwdroger is een veilige manier om de droogtijd van het stucwerk te versnellen. Het voorkomt schimmelvorming en hoekprofielen zullen minder snel roesten.
Lees hier hoe een bouwdroger werkt.

Wanneer je bouwdrogers huurt bij DryAir kan je rekenen op professioneel droogadvies voor het beste resultaat.
Wij zijn geen namelijk geen standaard verhuurbedrijf van bouwmaterialen: DryAir is dé droogspecialist van Vlaanderen.
Daarnaast doen wij 2 gratis vochtmetingen VÓÓR en NA de droging.

Hoe lang het duurt voor het stucwerk droog is met een bouwdroger is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de luchtvochtigheid, ventilatie, temperatuur en de dikte van de aangebrachte stuclaag.
Gemiddeld wordt een bouwdroger voor verbouwing 2 tot 4 weken gehuurd. Vanaf 4 weken plaatsen wij de bouwdrogers gratis voor je in Limburg, Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Brussel en Luik.

Hoe weet je dat stucwerk droog is?

Als stucwerk egaal van kleur is na een redelijke droogtijd kan je stellen dat het droog is. Zijn er nog donkere plekken op de oppervlaktes? Dan is er nog wat geduld nodig.

Het kan zijn dat er ondanks dat het stucwerk voldoende gedroogd is gele vlekken ontstaan op bijvoorbeeld muren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een vervuilde onderlaag. Met de juiste primer en/of verf zie je hier na afwerking gelukkig niets meer van terug.

Stucwerk kan er droog uitzien, maar van binnen nog vochtig zijn. DryAir zal altijd een vochtmeting doen, om zeker te zijn van duurzaam resultaat. Vochtig stucwerk is een slechte basis voor verdere afwerking van muren en plafonds.

Hoe lang mag een bouwdroger aan staan?

De apparaten die je huurt bij DryAir zijn van de beste kwaliteit. Wij hebben een ruim assortiment bouwdrogers van het merk DryFast, waar wij ook officieel partner van zijn. Deze zijn geschikt om 24 uur per dag te laten draaien.

De bouwdrogers die je huurt worden standaard geleverd met elektrische pompkit of automatische waterafvoer. Je hoeft dus niet constant bij het apparaat in de buurt te blijven als deze aan staat. Bouwdrogers zijn veilig in het gebruik, maar het is uiteraard wel belangrijk om tijdens het droogproces een oogje in het zeil te houden, zoals bij alle elektrische apparaten!

Voordelen van een bouwdroger voor stucwerk

We hebben nog 7 voordelen voor je op een rijtje gezet, daarna kan je contact met ons opnemen. Want je stucwerk sneller drogen, dat wil toch iedereen!

1. Schimmelpreventie: Wanneer stucwerk langzaam droogt, krijgen schimmel en meeldauw de kans om te groeien. Door een bouwdroger te gebruiken kun je voorkomen dat er schimmel en meeldauw op je stucwerk groeit.

2. Roestpreventie: Langzaam drogend stucwerk kan roestvorming op hoekprofielen veroorzaken. Door een bouwdroger te gebruiken kun je roestvorming voorkomen.

3. Meer stevigheid: Als stucwerk niet goed droogt, hardt het niet goed uit en wordt het daardoor zwakker. Door een bouwdroger te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je stucwerk goed uithardt.

4. Verbeterde duurzaamheid: Naast sterker is snel drogend stucwerk ook duurzamer dan langzaam drogend stucwerk. Stucwerk dat goed droog is zal minder snel afbrokkelen.

5. Beter uiterlijk: Als stucwerk ongelijkmatig droogt, kan het scheuren en andere oneffenheden ontwikkelen. Door een bouwdroger te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je stucwerk er op zijn best uitziet

6. Tijdwinst: Het meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van een bouwdroger is dat het je tijd bespaart! Door het proces te versnellen, kan je vlot verder met de volgende fase van je project.

7. Lagere kosten: Naast tijdwinst kan het gebruik van een bouwdroger je op de lange termijn ook geld besparen doordat het risico op schade door schimmel, roest of onvolkomenheden wordt verminderd….

BONUS
8. Lagere stookkosten: Door stucwerk goed te laten drogen zorg je ervoor dat je in de jaren na je verbouwing een lagere energierekening hebt!

Wil je jouw stucwerk dus sneller laten drogen zonder scheuren en schimmelvorming, neem dan contact op met DryAir voor professioneel droogadvies en de beste prijs.

Met één klik onze expertise krijgen

De experts van DryAir adviseren je graag welke bouwdroger geschikt is voor de ruimte die jij wilt drogen.