Stucwerk drogen met een bouwdroger? Bespaar tijd én geld!

23 aug 2023 | Advies

Iedereen die wel eens een pand heeft opgeknapt weet dat je voor een strakke en afgewerkte uitstraling van muren en plafonds aan de slag moet met stucwerk. Een essentieel onderdeel van dit proces is de droogtijd van het stucwerk. Hoewel natuurlijk drogen zijn eigen voordelen heeft, zoeken veel klussers naar manieren om het droogproces van stucwerk te versnellen.

Een populaire en efficiënte methode hiervoor is het gebruik van een bouwdroger. Een bouwdroger kan worden ingezet om gestucte oppervlakken, zowel muren als plafonds, snel en effectief te drogen. Door het gebruik van een dergelijke droger kan de droogtijd aanzienlijk worden verkort, waardoor projecten op schema blijven en de risico’s van vochtproblemen worden verminderd.

In dit artikel gaan we dieper in op het drogen van stucwerk. We bespreken de voordelen van het gebruik van een bouwdroger voor stucwerk en geven praktische tips om het meeste uit dit hulpmiddel te halen. Of je nu wilt weten hoe je je stuc snel kunt laten drogen of op zoek bent naar de optimale droogtijd van stucwerk, je vindt hier alle antwoorden. Lees verder voor een uitgebreid overzicht!

Hoe lang duurt het voor stucwerk droog is?

Het proces van stucwerk brengt flink wat vocht met zich mee. Voor een stuclaag van slechts 5 mm gebruikt je bijvoorbeeld al gauw 2 liter water per vierkante meter. Als je dit omrekent voor een gemiddeld huis, heb je al snel 800 liter water in de muren en het plafond zitten. Dit vocht moet volledig verdwijnen voordat je kunt beginnen met schilderen. Een veelvoorkomende fout is dat stucwerk te snel geschilderd wordt, wat kan leiden tot schilfering en andere ongewenste resultaten. Bovendien kan achtergebleven bouwvocht jaren na de verbouwing resulteren in hogere stookkosten, iets waar niemand op zit te wachten.

Het drogen van stucwerk is dus een essentieel onderdeel van het bouw- en afwerkingsproces, en het is vanzelfsprekend dat dit zorgvuldig en effectief moet gebeuren. Gelukkig zijn er oplossingen die dit proces kunnen versnellen. Een bouwdroger voor stucwerk is zo’n oplossing. Door bouwdrogers te gebruiken in combinatie met een ventilator en bouwkachel, kun je de droogtijd van het stucwerk aanzienlijk verkorten en zorg je voor een optimaal eindresultaat.

Gelukkig kan je stucwerk sneller drogen door bouwdrogers in te zetten.
Voor het beste resultaat doe je dit in combinatie met een ventilator en bouwkachel. Bekijk hier de pakketten.

Wanneer je bij DryAir een bouwdroger huurt om je stucwerk te drogen krijg je van onze expert advies voor het beste resultaat. Het is namelijk ook belangrijk dat je stucwerk niet té snel droogt en dat het echt goed droog is voor je gaat schilderen. Daarom bieden wij ook een gratis vochtmeting. Het zorgvuldig laten drogen van stucwerk is namelijk cruciaal voor een duurzaam resultaat.

Wanneer stucwerk te snel droogt, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Eén van de meest voorkomende problemen is het ontstaan van scheuren. Dit gebeurt doordat het vocht het stucwerk laat uitzetten. Bij te snelle verdamping krimpt het materiaal te snel, wat leidt tot scheurvorming. Bovendien kan ongelijkmatig drogen leiden tot kleurverschillen of vlekken op het oppervlak. Het risico bestaat ook dat het stucwerk zich niet goed aan de ondergrond hecht, wat zelfs loslaten van het stucwerk van de muur of plafond kan veroorzaken. Deze verminderde hechting kan ook leiden tot een zwakkere structuur van het stucwerk, waardoor het gevoeliger wordt voor beschadigingen en slijtage.

Daarnaast kan te snel drogen ervoor zorgen dat de bovenste laag gaat schilferen of dat het vocht in de binnenste lagen wordt opgesloten, wat toekomstige vocht- en schimmelproblemen kan veroorzaken.
Een gehaast droogproces kan ook nog resulteren in een ruw of bobbelig oppervlak, waardoor al je harde werken uiteindelijk voor niets is geweest. Daarom is het van essentieel belang om stucwerk op een gecontroleerde manier te laten drogen, met aandacht voor de juiste technieken en hulpmiddelen. De droogexpert van DryAir staat voor je klaar om je hierover te adviseren.

Kiezen voor een bouwdroger voor jouw stucwerk

Er werd vaak gezegd dat stucwerk op een natuurlijke manier laten drogen het mooiste resultaat geeft, maar een bouwdroger is een veilige manier om de droogtijd van het stucwerk te versnellen. Het voorkomt schimmelvorming en hoekprofielen zullen minder snel roesten.
Lees hier hoe een bouwdroger werkt.

Wanneer je bouwdrogers huurt bij DryAir kan je rekenen op professioneel droogadvies voor het beste resultaat.
Wij zijn geen namelijk geen standaard verhuurbedrijf van bouwmaterialen: DryAir is dé droogspecialist van Vlaanderen.
Daarnaast doen wij 2 gratis vochtmetingen VÓÓR en NA de droging.

Hoe lang het duurt voor het stucwerk droog is met een bouwdroger is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de luchtvochtigheid, ventilatie, temperatuur en de dikte van de aangebrachte stuclaag.
Gemiddeld wordt een bouwdroger voor verbouwing 2 tot 4 weken gehuurd. Vanaf 4 weken plaatsen wij de bouwdrogers gratis voor je in Limburg, Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Brussel en Luik.

Hoe weet je dat stucwerk droog is?

Wanneer je je afvraagt “hoe lang moet stuc drogen?” is het belangrijk om te begrijpen dat het droogproces van stucwerk verschillende stadia kent. Een egaal gekleurde afwerking na een bepaalde droogtijd is vaak een teken dat het stucwerk aan de oppervlakte droog is. Echter, donkere plekken op de oppervlaktes zijn indicatoren dat het stucwerk nog niet volledig droog is en dat er dus nog wat geduld nodig is.

Het is ook mogelijk dat er, zelfs nadat het stucwerk voldoende tijd heeft gehad om te drogen, gele vlekken opduiken op muren. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder een vervuilde onderlaag. Gelukkig kunnen deze vlekken met de juiste primer en/of verf volledig worden weggewerkt, zodat ze na de afwerking niet meer zichtbaar zijn.

Hoewel stucwerk er van buiten droog uit kan zien, kan het van binnen nog vochtig zijn. Dit is een belangrijk aspect van het droogproces van stucwerk. Om er zeker van te zijn dat je stucwerk helemaal droog is en om te bepalen hoe snel het stucwerk droogt, maakt DryAir altijd gebruik van een vochtmeting. Dit zorgt voor een duurzaam resultaat. Het is essentieel om te realiseren dat vochtig stucwerk geen goede basis vormt voor verdere afwerking van muren en plafonds. Daarom kan het gebruik van een droger voor stucwerk, zoals een bouwdroger, van groot belang zijn om het proces te versnellen en te optimaliseren.

Wat zijn de gevolgen van slecht gedroogd stucwerk?

Slecht gedroogd stucwerk kan diverse nadelige gevolgen hebben, zowel op korte als lange termijn. Op de korte termijn kan het snelle droogproces leiden tot krimp van het stucwerk, wat resulteert in scheuren, vooral op grotere oppervlakten waar het vocht niet gelijkmatig kan verdampen. Dit ongelijkmatige drogen kan ook leiden tot vlekken of kleurverschillen die de esthetische waarde van het werk verminderen. Bovendien kan het oppervlak van het stucwerk gaan afbladderen of schilferen, en de hechting aan de ondergrond kan verminderd zijn, waardoor het risico bestaat dat het stucwerk loslaat.

Op de lange termijn zijn de gevolgen nog zorgwekkender. Een stucwerk dat aan de buitenkant droog lijkt maar van binnen nog vochtig is, kan vochtproblemen in de muur veroorzaken. Dit opgesloten vocht kan over tijd een ideale omgeving vormen voor schimmelgroei. Schimmels zijn niet alleen ontsierend, maar kunnen ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor de bewoners van het pand. Daarnaast kan vocht dat langdurig in de muren blijft zitten, de structurele integriteit van de muur verzwakken, waardoor deze gevoeliger wordt voor andere schade. Naarmate de tijd verstrijkt kunnen de aanvankelijke problemen, zoals verkleuring en scheurvorming, toenemen, wat resulteert in een stucwerk dat niet alleen zijn strakke look verliest, maar ook functioneel problematisch wordt. Deze opeenstapeling van problemen kan op de lange duur ook leiden tot verhoogde renovatie- en reparatiekosten. Daarom is het van cruciaal belang om het droogproces van stucwerk met de nodige zorg en aandacht te benaderen.

Als klap op de vuurpijl is een pand met vocht in de muren en plafonds lastiger te verwarmen, waardoor de stookkosten jarenlang hoger zijn dan voor een vergelijkbaar pand met goed gedroogd stucwerk!

Hoe lang mag een bouwdroger aan staan?

Het drogen van stucwerk met een bouwdroger gaat een stuk vlotter, maar ###XXXX!!!! De apparaten die je huurt bij DryAir zijn van de beste kwaliteit. Wij hebben een ruim assortiment bouwdrogers van het merk DryFast, waar wij ook officieel partner van zijn. Deze zijn geschikt om 24 uur per dag te laten draaien.

De bouwdrogers die je huurt worden standaard geleverd met elektrische pompkit of automatische waterafvoer. Je hoeft dus niet constant bij het apparaat in de buurt te blijven als deze aan staat. Bouwdrogers zijn veilig in het gebruik, maar het is uiteraard wel belangrijk om tijdens het droogproces een oogje in het zeil te houden, zoals bij alle elektrische apparaten!

Voordelen van een bouwdroger voor stucwerk

We hebben nog 7 voordelen voor je op een rijtje gezet, daarna kan je contact met ons opnemen. Want je stucwerk sneller drogen, dat wil toch iedereen!

1. Schimmelpreventie: Wanneer stucwerk langzaam droogt, krijgen schimmel en meeldauw de kans om te groeien. Door een bouwdroger te gebruiken kun je voorkomen dat er schimmel en meeldauw op je stucwerk groeit.

2. Roestpreventie: Langzaam drogend stucwerk kan roestvorming op hoekprofielen veroorzaken. Door een bouwdroger te gebruiken kun je roestvorming voorkomen.

3. Meer stevigheid: Als stucwerk niet goed droogt, hardt het niet goed uit en wordt het daardoor zwakker. Door een bouwdroger te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je stucwerk goed uithardt.

4. Verbeterde duurzaamheid: Naast sterker is snel drogend stucwerk ook duurzamer dan langzaam drogend stucwerk. Stucwerk dat goed droog is zal minder snel afbrokkelen.

5. Beter uiterlijk: Als stucwerk ongelijkmatig droogt, kan het scheuren en andere oneffenheden ontwikkelen. Door een bouwdroger te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je stucwerk er op zijn best uitziet

6. Tijdwinst: Het meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van een bouwdroger is dat het je tijd bespaart! Door het proces te versnellen, kan je vlot verder met de volgende fase van je project.

7. Lagere kosten: Naast tijdwinst kan het gebruik van een bouwdroger je op de lange termijn ook geld besparen doordat het risico op schade door schimmel, roest of onvolkomenheden wordt verminderd….

BONUS
8. Lagere stookkosten: Door stucwerk goed te laten drogen zorg je ervoor dat je in de jaren na je verbouwing een lagere energierekening hebt!

Wil je jouw stucwerk dus sneller laten drogen zonder scheuren en schimmelvorming, neem dan contact op met DryAir voor professioneel droogadvies en de beste prijs.

Met één klik onze expertise krijgen

De experts van DryAir adviseren je graag welke bouwdroger geschikt is voor de ruimte die jij wilt drogen.