Vocht in huis verhelpen

4 dec 2022 | Vocht in huis

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat vocht in huis niet goed is. Maar ze weten misschien niet hoe gevaarlijk het kan zijn. In dit artikel gaan we in op de gevaren van vocht in huis en wat je kunt doen om het te voorkomen.

De risico’s van vocht in huis

Vochtproblemen zijn niet alleen ontsierend voor je woning, ze brengen ook serieuze risico’s met zich mee. Vochtproblemen lossen zichzelf ook niet op. Het is dus altijd belangrijk om actie te ondernemen.

Vocht in huis is gevaarlijk voor je gezondheid

Een van de naarste gevolgen van vocht in huis is dat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ademhalingsproblemen komen vaak voor bij mensen die in een vochtige omgeving wonen. Dat komt omdat schimmel en meeldauw in deze omstandigheden kunnen groeien en sporen in de lucht kunnen afgeven. Deze sporen worden ingeademd, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Vocht in huis wordt ook in verband gebracht met huidirritaties, het ontstaan van allergieën.

Vocht in huis is gevaarlijk voor je bezittingen

Vocht in huis is niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor je bezittingen. Boeken, elektronica en zelfs kleding kunnen beschadigd raken door blootstelling aan vocht. Schimmel en meeldauw kunnen onherstelbare schade aan deze voorwerpen veroorzaken, waardoor ze vaker vervangen moeten worden. Bovendien kan waterschade ervoor zorgen dat houten meubels en vloeren kromtrekken en verkleuren.

Vocht in huis is gevaarlijk voor je huis

Vocht verzwakt muren en plafonds, waardoor ze eerder zullen afbrokkelen. Bovendien kan schimmelgroei ernstige structurele schade aan je huis veroorzaken als het niet snel wordt verwijderd.

Hoe herken je vocht in huis

Als je een vochtprobleem hebt komt dat pas aan het licht als het probleem zich al enige tijd voordoet. Hier zijn een paar manieren waarop je vocht in je huis kunt herkennen.

Je huis voelt kil aan, zelfs met de verwarming aan

Eén manier om te zien of je vocht in je huis hebt is aan de temperatuur van je woonruimtes. Als je merkt dat je huis kouder aanvoelt dan normaal, zelfs als de verwarming aan staat, kan dat komen door vocht in de muren en plafonds.

Er vormt zich vaak condensatie op de ramen

Een andere manier om te zien of er te veel vocht in je huis is, is door de hoeveelheid condens die zich op je ramen vormt. Als je vaak waterdruppels op het glas vindt, is dat een aanwijzing dat de vochtigheid in je huis te hoog is. Een te hoge vochtigheid draagt bij aan schimmelgroei.

Er hangt een muffe geur in huis die niet weg gaat

Als je in je huis een muffe geur waarneemt die je maar niet weg krijgt, hoe vaak je ook schoonmaakt, kan dat een teken zijn van verborgen schimmelgroei.

Donkere schimmelplekken op muren, bij plinten of in hoeken

Misschien kun je zichtbare schimmelplekken zien op muren of plafonds, maar soms verbergt schimmel zich achter behang of verf.

Loslatend behang of afbladderende verf

Door het vocht in de muren begint het behang los te laten. Dit kan ook luchtbellen veroorzaken onder het behang

Vocht in huis verhelpen

Vocht in huis kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals bouwvocht, regen, slechte afvoer of condensatie. Als het niet verholpen wordt, kan vochtigheid leiden tot de problemen die we hierboven benoemd hebben. Dat wil niemand!

Bij nieuwbouwwoningen betreft het vaak bouwvocht, bijvoorbeeld uit het stucwerk. Dit betreft meestal vocht in muren. Doordat deze woningen vaak beter geïsoleerd zijn blijft het vocht uit de bouwmaterialen in de woning hangen. In dit geval kan je het beste direct contact met ons opnemen. Door snel te handelen voorkom je verdere schade. Een bouwdroger verhelpt het vocht in huis snel.
Heb je een oudere woning, dan zijn er meerdere oorzaken mogelijk. Onderneem gelijk actie, want het probleem lost zichzelf helaas niet op.

Hoe vind je de oorzaak?

  1. Inspecteer je huis op lekkages – Controleer zowel het interieur als de buitenkant van je huis op tekenen van lekkages. Dit kunnen watervlekken op plafonds of muren zijn, afbladderende verf of muffe geuren.
  2. Verbeter de ventilatie van je huis – Slechte ventilatie is vaak de oorzaak van condensatie en kan ook bestaande vochtigheid verergeren. Om de ventilatie van je huis te verbeteren, open je ramen als het buiten warm is en gebruik je een afzuigventilator in de keuken en badkamer bij het koken of douchen.
  3. Installeer een luchtontvochtiger – Een luchtontvochtiger helpt om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen, wat weer helpt om de vochtigheid in je huis te verminderen. Zorg ervoor dat je het waterreservoir van de luchtontvochtiger regelmatig leegt, zodat hij effectief kan blijven werken. Dit is bijvoorbeeld handig als je condens op de ramen krijgt bij het koken, wat lastig droogt.
  4. Dicht kieren en openingen – Kijk eens rond in je huis en dicht alle kieren en openingen die je vindt af met breeuwen of afdichten. Dit zal helpen voorkomen dat vocht je huis binnenkomt en zal ook tocht tegengaan, die bestaande vochtigheid kan verergeren.
  5. Bedek onbewerkte vloeren met plastic – Als je vloeren hebt in je kelder of kruipruimte, bedek ze dan met plastic. Dit creëert een dampscherm dat voorkomt dat vocht door het vuil omhoog sijpelt naar je huis.
  6. Schakel een droogspecialist in – Als je alles op deze lijst hebt geprobeerd en je worstelt nog steeds met vocht , kan het tijd zijn om een professional in te schakelen.

Wanneer je de oorzaak van het vochtprobleem gevonden en verholpen hebt is het belangrijk om de woning goed te drogen. Soms werkt ventilatie of een kleine luchtontvochtiger, maar wil gezondheidsproblemen en schade écht goed voorkomen? Huur dan een bouwdroger om je woning goed en efficiënt te drogen.

Een bouwdroger tegen vocht in huis

Of het nu gaat om vocht door waterschade, bouwvocht of vocht wat in de muren getrokken is door een condensatieprobleem, een bouwdroger is dé oplossing om het overtollige vocht weer uit de woning te halen.
DryAir is het adres voor eerlijk droogadvies. Neem dus gerust contact op en wij vertellen welke bouwdroger je het beste kan huren om het vochtprobleem te verhelpen.

Met één klik onze expertise krijgen

De experts van DryAir adviseren je graag welke bouwdroger geschikt is voor de ruimte die jij wilt drogen.